Hoe maak ik mijn bruiloft coronaproof?

Corona en je trouwdag

Hoe maak ik mijn bruiloft coronaproof?

 

  Sinds januari 2020 heeft Nederland te maken met de gevolgen van het corona virus. Winkels, bioscopen, theaters en horeca moeten vaak dicht. Het lijkt wel alsof corona alle plezier uit de samenleving zuigt. Dan ineens vraagt jou vriend of vriendin je te huwelijk! Je bent super enthousiast natuurlijk, maar na dat eerste moment van vreugde komen allerlei vragen naar boven. Kunnen we wel een trouwerij plannen met dit virus? Is trouwen tijdens corona eigenlijk wel leuk? Kunnen we beter wachten totdat het virus helemaal weg is uit de samenleving? Op deze vragen geeft dit artikel antwoord. Ook vindt je hier 5 handige tips om jullie trouwdag tijdens corona een succes te maken!

Kunnen we wel een trouwerij plannen met dit virus?

Ja dit kan absoluut! Het corona virus is nu al een tijdje onder ons en we kunnen zien dat tijdens bepaalde perioden het virus minder invloed heeft op de samenleving. Bijvoorbeeld in de zomer of nadat een grote groep mensen een vaccin hebben gekregen. Dit zijn momenten waar soms zelfs de maatregels helemaal weg zijn. Niemand kan de toekomst voorspellen, maar door je trouwdatum op een handige tijd in het jaar te plannen kunnen je veel maatregels ontwijken. Op de website van de overheid is bijvoorbeeld te vinden dat eind januari alle 18-plussers een booster vaccin kunnen krijgen (rijksoverheid, 14-12-2021). Grote kans dus dat in eind februari/ maart de maatregels tegen het virus sterk versoepeld zullen zijn. Verderop in dit artikel geef ik ook een handig overzicht/ grafiek van de effecten die corona heeft gehad op trouwerijen in 2021!

 

Wil je echt koste wat kost trouwen tijdens corona op een specifieke datum? Dan kun je zelfs tijdens een lockdown nog bij het gemeentehuis terecht voor de huwelijksvoltrekking (met getuigen). Een huwelijksfeest is helaas niet mogelijk tijdens een lockdown mede omdat horecagelegen verplicht dicht moeten. Het is wel mogelijk om na de huwelijksvoltrekking in het gemeentehuis een huwelijkszegen te ontvangen in jullie kerk. Het grote feest kun je dan ook verplaatsten naar een andere dag later in het jaar. Het is natuurlijk niet gebruikelijk, maar op deze manier kun je twee keer jouw mooie jurk aan!
Trouwfeest geven tijdens corona?

Is zo’n corona trouwerij eigenlijk wel leuk?

Het kan zijn dat jullie door corona minder gasten kunnen uitnodigen voor jullie bruiloft. Op het eerste gezicht is dit vervelend en dat is goed te begrijpen. Daarentegen heb ik als Trouwvideograaf gemerkt dat minder gasten niet een minder mooie dag betekend. In tegendeel! Met minder gasten op je bruiloft kan de dag een stuk natuurlijker en minder hectisch aanvoelen. Belangrijk is wel om goed af te stemmen met jullie trouwlocatie wat wel en niet geoorloofd is met betrekking tot aantal gasten, de 1,5 meter regel en het coronatoegangsbewijs.

Wat zijn de huidige regels omtrent corona?

Op het moment van schrijven van dit artikel zit Nederland in een nieuwe lockdown en is het niet mogelijk om een trouwfeest te geven. Het is nog wel toegestaan om voor de wet te trouwen in het gemeente huis en vervolgens een huwelijkszegen te ontvangen in de kerk. Mits de kerk hiermee instemt. Deze regels houden in elk geval aan tot 14 januari 2022. Voor actuele informatie heeft theperfectwedding.nl een liveblog(klik hier) waar ze de huidige impact van de maatregelen op het trouwen uitleggen. Om het verloop van de coronamaatregelen zichtbaar te maken heb ik een grafiek gemaakt. Deze grafiek maakt het overzichtelijk in welke maanden van 2021 het mogelijk was om een trouwfeest te geven. Als jullie je trouwdag/ trouwfeest plannen in één van deze maanden in 2022 hebben jullie mogelijk meer kans op een zorgvrije trouwdag.

Effect van coronamaatregelen op trouwfeesten in 2021

Grafiek Effect van coronamaatregelen op trouwfeesten in 2021

6 tips als je bruiloft toch sterk beïnvloed wordt door corona

Tip 1 maak gebruik van een livestream of neem de ceremonie op

Als er een maximum geldt voor het aantal personen dat je mag uitnodigen door het trouwen tijdens corona, kun je denken aan het inschakelen van een videograaf. Sommige videografen bieden de mogelijkheid om jullie trouwceremonie te livestreamen of in zijn geheel op te nemen. Op deze manier kunnen de vrienden/ familie die niet kon komen er toch betrokken bij zijn.

 

Tip 2 Kies voor buiten in plaats van binnen

Corona maatregelen bieden vaak meer ruimte voor gebeurtenissen die buiten plaatsvinden. Je zou er daarom voor kunnen kiezen om de trouwceremonie buiten plaats te laten vinden. Buiten heb je voldoende ruimte om 1,5 meter te kunnen waarborgen tussen je gasten. Al is er steeds meer sprake van het loslaten van de 1,5 meter regel als er getest wordt voor toegang.

 

Tip 3 Het feest

Je wilt graag een knallend feest geven met een dj en dansen, maar helaas gooit corona roet in het eten omdat dit binnen niet mag. Ook in dit geval kun je overwegen het feest en de dj naar buiten te verplaatsen. Mag er op de trouw locatie geen harde muziek worden gedraaid buiten? Dan kun je ook kiezen voor een silent disco. Elke gast die mee wilt doen krijgt dan een hoofdtelefoon die de muziek laat horen die de dj afspeelt. Zo kun je samen op muziek dansen zonder dat de buren overlast ervaren. Zo kan het Trouwen tijdens corona dus ook een uniek karakter krijgen!

 

Tip 4 meer tijd voor trouwfoto’s/ trouwvideo’s

Door de coronamaatregelen kan het zijn dat bepaalde activiteiten op je trouwdag niet door kunnen gaan. Dit zou je goed kunnen opvullen door extra tijd met de foto/ videograaf. Een trouwvideograaf kan namelijk goed afstand houden tijdens het maken van de video’s/ foto’s.

 

Tip 5 wees creatief!

Het belangrijkste is dat jullie trouwdag een dag wordt om nooit te vergeten. Het zou vervelend zijn als corona maatregelen dit tegenhoudt. Ga vooral in gesprek met de mensen die jullie helpen bij het plannen van de dag en zoek naar nieuwe manieren om jullie dag speciaal te maken. Denk bijvoorbeeld aan een drone op jullie bruiloft of laat jullie gasten stukjes tegen de camera zeggen die jullie later kunnen terugkijken. “The sky isn’t the limit” als het om bruiloften gaat tegenwoordig.

Benieuwd naar de mogelijkheden van een trouwfilm?

In mijn portfolio op deze website zijn de recente video’s te zien die ik heb mogen maken voor bijzondere bruidsparen. Zien jullie het wel zitten om zelf ook een videograaf in te huren? Neem dan een kijkje op mijn website, misschien zien we elkaar dan op jullie bruiloft! Als je benieuwd bent naar alle mogelijkheden maar eigenlijk liever nog nergens aan vast wil zitten. Neem dan contact met mij op voor een gratis gesprek bij jullie thuis of via een videocall!


× Hoe kan ik helpen?